La IV edició de La Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, Vitrum, oferirà més de 50 activitats per a tota la família

Inclourà demostracions de vidre bufat, mercat d’artesania, jocs infantils, concursos, escultura de gel i diverses novetats, del 30 de setembre a l’1 d’octubre

 

La IV Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, Vitrum, arriba enguany amb noves propostes dirigides a un públic eminentment familiar. Entre la cinquantena d’activitats programades per al cap de setmana del 30 de setembre i 1 d’octubre destaquen les demostracions en viu de vidre bufat a càrrec de destacats mestres vidriers de l’Estat (Igor Obeso, de Guipúscoa; Diego Rodríguez, de Segòvia; Ferran Collado, de Barcelona, i Paco Ramos, de Vimbodí i Poblet), els tallers i jocs infantils, el mercat d’artesania, l’esmorzar popular, o la creació, també en directe, d’un porró gegant de gel, a càrrec de l’escultor barceloní Ivan López. Tampoc no hi faltaran els contacontes i el tradicional concurs de beure amb porró (amb dues modalitats: beure a porró amb estil i beure en porró amb parella). Aquesta peça és enguany l’estrella del festival.

Pel que fa a les novetats d’aquest quart Vitrum, cal ressaltar l’activitat ‘Abraça’t 4.0’ al carrer de les Abraçades, un dels més estrets de Catalunya (quantes persones bevent amb porró hi cabran?); el Vitrumusical, on la creació de vidre es fondrà amb les notes musicals de la mezzosoprano Maria Boixadera, amb el músic Ignasi Fernández al piano; la presentació del nou Gegantó Vidrier del municipi; una exposició didàctica de porrons de la col·lecció de Josep M. Rovira i la proclamació d’un nou vidrier d’honor, el nom del qual es revelarà properament.

La festa inclourà, així mateix, menús temàtics a l’entorn del vidre en restaurants i altres establiments del municipi, en el marc de CuinaVitrum; el recorregut Selfie #Vitrum2017; el concurs d’Instagram. El programa ja es pot consultar al web www.museudelvidre.cat

Un any més, Vitrum l’organitza l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet amb la col·laboració d’entitats, comerços i particulars del municipi i el suport de diferents administracions. L’esforç d’uns i altres permet convertir Vitrum és un esdeveniment de caire familiar que es consolida any rere any com la gran festa del vidre bufat de Catalunya.

El vidre, una tradició arrelada al municipi

Vitrum pretén recuperar l’esperit vidrier que va impregnar la vila durant la primera meitat del segle XX, quan van arribar a funcionar fins a quatre forns de vidre i una activitat paral·lela de revestit de garrafes amb sarga. Però la tradició vidriera al municipi de Vimbodí i Poblet és molt més remota: es remunta ni més ni menys que al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet. Aleshores existia un forn de vidre a la zona de Nerola on es fabricaven els llums i les vidrieres per a la nova abadia cistercenca.
No va ser fins a principis del segle XX quan la producció vidriera va esdevenir una indústria. S’hi produïen objectes per a diferents usos: industrial, religiós, decoratiu, agrícola i especialment d’ús domèstic. Les principals peces que sortien dels forns eren porrons, setrills i garrafes de vidre català verd i blanc, i també càntirs, salers, abeuradors de canaris i peces decoratives. Actualment, el Museu i Forn del Vidre, en funcionament des de 1993 (el museu) i 1996 (el forn), així com la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, VITRUM, esdevé l’epicentre d’aquest esplendorós passat vidrier.
Pots consultar el programa d’actes a aquí