Les visites al Museu i Forn del Vidre creixen un 7% en l’any de la seva remodelació

També la venda de peces de vidre bufat a la botiga: 616 roses, 334 setrills, 145 porrons, o més de 300 gatets i caragolets

El Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet incrementa progressivament la xifra anual de visitants: un 7% més, segons les darreres dades recopilades per l’Ajuntament del municipi, titular de l’equipament. Aquest creixement és el resultat de comparar les xifres de maig a desembre de 2017 amb les del mateix període de 2018, mesos d’obertura plena del museu (de gener a abril de l’any passat va estar tancat a causa de la profunda reforma que s’hi va dur a terme). Així doncs, en els darrers vuit mesos de l’any, el museu va atraure 5.465 visites, 353 més que l’any anterior. Les èpoques més fortes van ser l’agost, l’octubre i el novembre, segons es detalla al quadre que acompanya aquesta informació.

La remodelació del museu, amb nou forn, espai de demostracions, recepció i botiga, ha estat, de fet, un dels motius de l’augment que s’ha registrat en els darrers mesos en aquest equipament, ara molt més atractiu i espaiós. Un altre factor ha estat el creixement del nombre de visitants a la vila durant el cap de setmana de la Festa del Vidre Artesà, Vitrum, el passat octubre, amb un bon flux de visites també en les setmanes posteriors. També han contribuït a aquest bon balanç els diferents tallers i activitats familiars que s’han dut a terme al museu al llarg de tot l’any.

L’increment s’ha produït també pel que fa a la venda de peces. En els vuit mesos de 2018 en què el museu va estar plenament obert, es van superar les de tot el 2017. Per exemple, l’any passat la botiga del museu va vendre 616 roses de vidre, 234 setrills convencionals, 100 setrills ‘matrimoni’, 145 porrons, 164 figuretes de gats i 137 caragolets, a banda d’altres peces de vidre bufat i artesa, com gerros, centres de taula, peixos, pots… A tot això cal sumar-hi les peces elaborades al museu però venudes en punts de venda externs.

L’Ajuntament de Vimbodí i Poblet valora molt positivament aquestes xifres, que, en paraules de l’alcalde, Joan Güell, i la regidora de Turisme, Rosa Albes, «consoliden el museu com un atractiu familiar únic a les comarques de Tarragona i al conjunt de Catalunya». D’altra banda, afegeixen, «l’increment en visitants i en vendes contribueix a garantir la viabilitat econòmica d’aquest equipament cultural».

El vidre de Vimbodí i Poblet, present a la gala anual dels premis als millors olis d’oliva de les DOP Siurana, Baix Ebre-Montsià i Terra Alta

En l’acte de lliurament dels guardons, convocats per la Diputació de Tarragona il’Ajuntament de Reus, s’ha obsequiat els premiats amb un setrill de vidre bufatelaborat artesanalment al Museu i Forn del VidreV

Un setrill únic per a un oli únic. Elspremis del Centre de Desenvolupament de l’Oli (CDO), que anualment reconeixenels millors olis d’oliva verge extra de les DOP de la demarcació de Tarragona,han tingut entre els seus protagonistes el vidre del Museu i Forn del Vidre deVimbodí i Poblet. Tots els guardonats (tres premis principals, cinc accèssits iun reconeixement especial) s’han endut com a obsequi un setrill de vidre bufatdel model ‘Vimbodí’, elaborat artesanalment pel mestre vidrier Paco Ramos.

Els premis, convocats per la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament reusenc, s’han lliurat aquest divendres dia 14 de desembre al vespre al Palau Bofarull de Reus, i han reconegut els millors olis d’oliva verge extra de la collita d’enguany de les denominacions d’origen protegides (DOP) Baix Ebre-Montsià, Siurana o Terra Alta. Els guardonats han estat la Cooperativa Falset-Marçà (oli fruitat verd amarg), Unió Origen SCCL-Molí Terra Alta (fruitat verd dolç) i Olis Solé (fruitat madur). Així mateix, el jurat ha decidit reconèixer la qualitat d’altres olis amb l’atorgament de cinc accèssits, per a Vallespí Vidal S.L. i per a la Cooperativa de Cabacés (oli fruitat verd amarg); per a la Cooperativa de la Palma d’Ebre i per a Ceolpe SCCL (fruitat verd dolç), i per a la Cooperativa Agrícola de Godall SCCL (fruitat madur). També s’ha lliurat un reconeixement especial a l’Escola de Capacitació Agrària de Gandesa.

L’acte de lliurament dels premis ha comptat amb la participació de la diputada de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació de Tarragona, Imma Costa; el regidor de Medi Ambient i Ocupació de l’Ajuntament reusenc, Daniel Rubio; acompanyats del director del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva, Xavier Vicens Burgués, i la cap d’aquest mateix organisme depenent de la Generalitat, Àngels Calvo. L’acte ha inclòs una ponència a càrrec del xef Vicent Guimerà, del restaurant l’Antic Molí, d’Ulldecona, amb una estrella Michelin. A la part final, s’ha ofert un tast de productes elaborats amb oli, a càrrec de Guimerà i del seu equip.

El CDO reconeix des de fa dotze anys els millors olis d’oliva verge extra que s’elaboren a la demarcació de Tarragona. Els guardons tenen per objectiu reconèixer la feina i l’esforç dels productors d’oliva verge extra del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre i revalorar els seus olis. Els premis consisteixen en la compra dels olis embotellats guanyadors per un import de 1.500 euros a cadascuna de les categories, per part del Centre de Desenvolupament de l’Oli. D’aquesta manera, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus podran promocionar-los a través de diferents accions. A més, les almàsseres podran fer menció del premi a l’etiqueta dels envasos de l’oli d’oliva verge extra.