La VII Festa del Vidre Artesà, Vitrum, arriba a Vimbodí i Poblet el 2 i 3 d'octubre

El municipi celebra de nou l’esdeveniment després de l’ajornament de l’any passat a causa de la Covid. L’edició d’enguany manté el mercat d’artesania, que tindrà l’accés controlat, i redueix les activitats, amb aforament limitat

Vitrum, la festa familiar a l’entorn del vidre, torna a Vimbodí i Poblet després de l’ajornament de l’any passat a causa de les mesures restrictives per la Covid-19. L’edició d’enguany, la setena d’aquest esdeveniment, tindrà lloc el dissabte 2 d’octubre, en horari de matí i tarda, i el diumenge dia 3 al matí. La festa manté el mercat d’artesania, que enguany es durà a terme a la plaça de les Orenetes i tindrà l’accés controlat per tal de complir amb les mesures preventives contra la pandèmia. Per la mateixa raó, el nombre
d’activitats es veurà reduït i tindran l’aforament limitat. Tampoc no hi haurà els tradicionals esmorzar i vermut popular.

No obstant aquestes mesures, encara necessàries en l’actual context sanitari, el setè Vitrum pretén mantenir la flama que el situa com l’esdeveniment familiar per excel·lència al voltant de l’artesania del vidre. Un any més, hi haurà demostracions de reconeguts artistes vidriers: Ferran Collado, Igor Obeso i RafaAbdon. Aquest darrer és mestre vidrier del Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet des de fa poques setmanes, en substitució de Paco Ramos, que s’ha jubilat després de dècades treballant-hi. Precisament, l’edició d’enguany del Vitrum inclou un reconeixement a Ramos per la seva tasca durant tot aquest temps.

Pel que fa ala resta dels actes inclouran activitats per als més petits; la presentació de les noves joies, fetes en vidre, dels gegants del municipi; el concurs de beure a porró amb estil, i el ja tradicional Vitrumusical, que enguany oferirà l’actuació en directe del conjunt de jazz format per Valentí Moya i Jan Pau Comellas, combinada amb les demostracions in situ dels mestres vidriers. Altres activitats seran el Recorregut selfie #vitrum2021 end iferents punts d’interès del municipi, el sorteig Instagram i l’activitat infantil ‘El misteri de la peça trencada’. Així mateix, diferents restaurants del municipi oferiran menús vinculats a lafesta mitjançant el Cuina Vitrum.

La festa del vidre català

Vitrum és lafesta per excel·lènciadel vidreartesà a Catalunya. Cada octubre, des del’any 2014, el municipi de Vimbodí i Poblet aplega durant un cap de setmana vidriers d’arreu de l’estat que treballen aquest material de la manera tradicional i des de diferents tècniques: vidre bufat, vitrofusió, vitrall, esmalt, joieria… Uns i altres esdevenen els protagonistes del
mercat artesanal, amb artesans de diversos oficis, i dels espectacles i demostracions a l’aire lliure o al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí. La festa inclou, així mateix, altres activitats relacionades amb latradició vidriera, molt arreladaal municipi.

Organitzada per l’Associació Vitrum, amb l’Ajuntament com a coorganitzador, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet és única pel seu contingut i per la varietat d’actes que inclou, adreçats a un públic eminentment familiar amb ganes de gaudir d’una festa única que barreja lleure, ciència i tradició a parts iguals. Edició rere edició, la festa compta amb la col·laboració de les entitats socials de la vila, particulars i diferents ens públics i privats, una col·laboració que esdevé clau en l’èxit de Vitrum.

(Vitrumusical. Fotografia Josep M. Potau)