El 2020 ofereix 12 noves oportunitats per a elaborar diferents peces amb la sarga com a protagonista

Enguany es duu a terme una nova edició del cicle de Tallers de Sarga que recorden aquest ofici, molt vinculat al de vidrier

Fer poble i respectar la tradició no està renyit amb ser creatiu ni amb el fet de gaudir en família amb manualitats amb les quals poden gaudir grans i petits. Per aquest motiu, aquest 2020, el Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet torna a projectar un nou cicle anual de Tallers de Sarga, que comença aquest mes de febrer i que s’allargarà fins el pròxim mes de desembre.

D’aquesta manera, i fins a finals d’any, el Museu torna a oferir la possibilitat d’aprendre més sobre una de les tradicions més lligades a la historia de la vil·la, a través dels tallers que durant el 2020 s’adaptaran a cada estació i que aquest, any com a novetat, incorporen algunes sessions obertes a tota la família. Com en edicions precedents, el preu de cada taller inclouen la peça que els participants elaboraran en cada sessió i que es podran endur a casa, tot el material necessari i també d’una entrada gratuïta al Museu.

Enguany, l’encarregada de conduir de nou els tallers serà la mestra cistellera Anna Sínia que es mostra “molt satisfeta de poder mostrar, un cop més, les diferents aplicacions d’una tècnica que ens parla del nostre territori i de la nostra tradició”.

La sarga és un material molt vinculat a l’activitat vidriera que va existir a Vimbodí durant la primera meitat del segle vint: era el material amb que es folraven garrafes, ampolles i altres envasos per evitar que es trenquessin amb el seu ús diari.

Per part de l’Ajuntament, aquestes experiències es perfilen com una opció molt interessant per a conèixer i promocionar el passat de la vil·la. “Som un municipi amb una llarga història i tradició i aquestes sessions poden ajudar a aprofundir en el nostre passat d’una manera social i molt entretinguda, que ens ajuda a comprendre més i millor el nostre poble”, argumenta el regidor de Turisme de l’Ajuntament de Vimbodí, Roger Estudillo.

Aquests són els cursos que hi ha planificats per aquest 2020:

15 de febrer – Vestir una ampolla de vidre (10 a 14 h)

14 de març – Motxilla de recol·lecció (10 a 14 h i de 15 a 18 h)

18 abril – Cistell zig-zag (10 a 14 h i de 15 a 18 h)

16 de maig – Cove de canya (10 a 14 h i de 15 a 18 h)

20 de juny – Cistell amb la tècnica del niu (10 a 14 hi de 15 a 18 h)

11 de juliol – Cistell en família (10:30 a 13 h)

18 de juliol – Cistell en biaix (10 a 14 h i de 15 a 18 h)

19 de setembre – Vestir una gerra (10 a 14 h)

26 de setembre – Cistell rodó  (10 a 14 h i de 15 a 18 h)

24 d’octubre – Cistell víking (10 a 14 h i de 15 a 18 h)

14 de novembre – Panera en espiral (10 a 14 h i de 15 a 18 h)

12 de desembre – Corona de Nadal (10 a 13 h)

Per a informació sobre preus i inscripcions, cal trucar al telèfon 615 59 36 71.

Els setrills del Museu i Forn del Vidre, protagonistes als premis anuals als millors olis de les Denominació d’Origen Protegides Siurana, Terra Alta i Baix Ebre-Montsià

El Centre de Desenvolupament de l’Oli (CDO), gestionat per la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus, ha lliurat el dijous 19 de desembre els premis anuals als millors olis d’oliva verge extra de la collita d’enguany de les denominacions d’origen protegides (DOP) Baix Ebre-Montsià, Siurana o Terra Alta. En aquesta edició s’han presentat olis d’un total de 25 almàsseres i els guardonats han estat Olis Solé SL (en la categoria d’oli afruitat madur), Cooperativa Falset-Marçà (en la categoria d’oli afruitat verd dolç) i Vallespí Vidal – La Gaeta (en la categoria d’oli afruitat verd amarg). Així mateix, el jurat ha decidit reconèixer la qualitat d’altres olis amb l’atorgament de tres accèssits per a l’Agrícola de Montbrió del Camp SCCL (en la categoria d’oli afruitat madur), per a la Cooperativa Agrícola de Cabacés (en la categoria d’oli afruitat verd dolç) i per a Rius d’Or (en la categoria d’oli afruitat verd amarg). A més, el jurat ha reconegut amb una menció especial l’Escola Agrària de Gandesa.

Els premis s’han lliurat al Palau Bofarull de la Diputació, en un acte amb la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; i, el regidor de Medi Ambient i Ocupació de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio.

Els premis

Des de l’any 2006, el CDO reconeix els millors olis d’oliva verge extra de les DOP Baix Ebre-Montsià, Siurana i Terra Alta. Els guardons tenen per objectiu reconèixer la feina i l’esforç dels productors d’oli d’oliva verge extra del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre i posar en valor els seus olis. Els premis consisteixen en la compra dels olis embotellats guanyadors per un import de 1.500 euros a cadascuna de les categories. D’aquesta manera, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus podran promocionar-los a través de diferents accions. A més, el molins d’oli poden fer menció del premi a l’etiqueta dels envasos de l’oli d’oliva verge extra. Com en anteriors edicions, els premiats i la resta de guardonats han rebut com a obsequi un setrill de vidre bufat del Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet.

Ens de dinamització del sector oleícola

A banda de dinamitzar el sector a les comarques de Tarragona i promoure l’oli d’oliva verge extra, el CDO actua com a agent aglutinador de totes les entitats relacionades amb el sector de l’oli. El CDO forma part de l’Asociación Española de Municipios del Olivo (AEMO), organisme que té com a objectiu constituir, des dels ens locals o municipis associats, una plataforma de coneixement, promoció i revalorització de la cultura de l’oli.